Homepage Ondernemers-detail Paradigit; het einde of een nieuw begin?

Paradigit; het einde of een nieuw begin?

Het laat me maar niet los. Het nieuws dat Paradigit failliet verklaard is was schokkend. In mijn ogen was dit een supermooi bedrijf dat naast goede producten ook nog eens een klantgerichte vriendelijke instelling kende. Is dit het einde van een bedrijf of de overgang naar een nieuwe onderneming?

Fallisement Paradigit in nevelen gehuld

Het faillissement is nogal in nevelen gehuld. De webshop blijft gewoon doordraaien. Het vreemde is echter dat het distributiecentrum ook onder het faillissement valt. Waar komen de leveringen van de webshop dan vandaan? Ik zou toch maar even wachten met bestellen en betalen.

Maar hoe kan het dat de ingrediënten die ik hierboven noemde toch de ondergang van de winkels tot gevolg hebben? Als dit bedrijf het al niet kan waarmaken, welke onderneming dan wel? Nog vreemder is dat typische internetbedrijven juist aankondigen met fysieke winkels te beginnen.

Ik probeer voorzichtig te analyseren wat er dan mis gegaan is. Volgens Paradigit leden de winkels al jaren verlies. Toch werden nog niet zolang geleden de V&D vestigingen geopend. Als je al weet dat de V&D zelf slecht draait, wat is dan je overweging om een verliesgevend concept toe te voegen?
Voor mij, en vele anderen, staat Paradigit voor klantenservice. Kennis, aandacht en service staan synoniem. Hier zou de consument toch helemaal blij van moeten worden? Blijkbaar niet. Maar dan vraag ik mijzelf af welke winkel dan nog kan blijven bestaan?

Het kan natuurlijk ook zijn dat de producten te duur zijn. Maar dan zou de webwinkel ook slecht moeten draaien. Dat is niet het geval.

Mogelijk is het de beleving. Paradigit staat niet voor een aantrekkelijke winkel. Het was functioneel, sober ingericht. Als ik dan naar de Media Markt kijk, dan zie ik alleen massa aan producten en beleving door het aantal mensen dat er rondloopt. Zou Media Markt de volgende in de lijst zijn die het niet gaan halen?

Een ander punt zijn de locaties van de winkels. Industrieterrein, B locaties in winkelcentra en dus de aanwezigheid in V&D winkels. Nu V&D gaat sluiten, vervallen ook de meest aantrekkelijke locaties.
Het zou zo maar eens kunnen dat de winkels van Paradigit GEEN doorstart gaan maken. Heel jammer voor het personeel dat daar werkt, maar een winkel als Coolblue zou daar best weleens een helpende hand in kunnen bieden.

Gaat er iets veranderen in de winkelverkoop?

Hoe dan ook zie ik voor veel winkels een sombere toekomst te gemoed. Ze lopen nu al hopeloos achter in hun service en klantvriendelijkheid maar erger nog, ze hebben de marge niet meer om te investeren. Dit geld hebben ze echt nodig om een aantrekkelijke winkelomgeving te creëren zodat de klant keer op keer weer verrast wordt.

Mogelijk kan Paradigit leren van deze tegenvaller. Misschien kan in een later stadium een nieuw winkelconcept opgezet worden vanuit Paradigit.