Homepage Ondernemers-detail Boycot doorstart bedrijven

Boycot doorstart bedrijven

Het loopt momenteel de spuigaten uit. Het lijkt een hype te worden om aan te kondigen om failliet te gaan en vervolgens in afgeslankte, gereorganiseerde vorm weer verder te gaan. In veel gevallen te belachelijk voor woorden natuurlijk. Doorgaan met hetgeen dat niet werkte alleen dan met (tijdelijk) minder kosten. Als iets niet werkt op het niveau dat je de rekeningen niet meer kan betalen, dan moet je er gewoon mee stoppen.

Er is dan geen vraag meer naar de manier waarop je producten en diensten aangeboden worden. De 4 p’s kloppen dan niet meer. Waarschijnlijk heb je al geprobeerd die te veranderen, maar dat is dan ook niet gelukt. Wat wil je dan nog doen met een doorstart?

De Nederlandse consument zou daar fel op moeten reageren. Niet meer kopen bij de bedrijven die een doorstart maken. Ze functioneren niet, hebben slecht management en voegen blijkbaar niet voldoende toe.

In mijn ogen is het ook nog eens super oneerlijke concurrentie voor de andere ondernemers. Ondernemen is risico lopen, fouten maken, kosten risico lopen. Met een doorstart leg je de rekening van je fouten bij anderen. Die hebben vaak geen andere keus dan om mee te gaan in de doorstart omdat ze anders te veel geld zouden verliezen. Als je je zaken niet goed onder controle hebt, dan mag je geen ondernemer meer zijn in mijn ogen. Toch wordt de doorstart meestal gemaakt met de mensen die verantwoordelijk waren voor de leiding van het slecht lopende bedrijf.

Een veel gehoorde opmerking is de positie van het personeel. Die zijn inderdaad ook de dupe, maar bedenk wel dat consumenten dezelfde vraag naar producten blijven houden. Er zal dan weer ergens anders een vacature ingevuld gaan worden.

Een doorstart zou alleen mogen als er ook wezenlijk een andere opzet gemaakt gaat worden.
Kijken we naar V&D. De doorstart is er niet van gekomen. Misschien gelukkig maar. Het zou valse hoop geweest zijn. De potentiele nieuwe eigenaar kon het bedrijf in theorie al niet rendabel krijgen, laat staan in de praktijk. Stel dat de geldschieters, overheid en onroerend goed eigenaren wel akkoord waren gegaan? Dan was er nog steeds een niet goed draaiende onderneming overgebleven met dezelfde mensen aan het werk. Het plan voor verandering was al eens ingezet om uit te voeren, maar werd door de investeerders teruggedraaid omdat het niet snel genoeg rendement opleverde.

Het klinkt misschien heel hard, maar het beste is het als bedrijven gewoon een mega draai maken. Afscheid nemen van het oude ondernemen en weer fris met iets nieuws beginnen. Consumenten hebben hier alle voordeel bij en zouden doorstartende bedrijven gewoon moeten boycotten.