Homepage Nieuws-detail Valse factuur KPN

Valse factuur KPN

Vandaag schrok ik wel even. Ik ontving een factuur van de KPN voor internetdiensten voor een behoorlijk groot bedrag. De mail kwam echter binnen op een adres dat ik nooit gebruik voor correspondentie met de KPN dus wist ik al snel dat er iets niet klopte.

De opmaak van de mail was echter precies zoals de KPN deze ook verstuurt. In de mail zelf stond verder niets vreemds, ook niet in de links. Er zat wel een bijlage bij, maar die heb ik natuurlijk niet geopend. Het retour adres was ook gekoppeld aan no-reply@kpn.com dus dat zag er ook allemaal normaal uit.

DE BRONCODE BEKIJKEN

Ik krijg wel eens vaker verdachte mail. Ik kijk dan in de broncode of er iets vreemds in staat. In dit geval was het een e-mail van de KPN, en in de broncode stond een adres als afzender dat gelinked was aan een ip adres in Thailand. Zo wist ik dus zeker dat de KPN niet de eigenlijke afzender was.

De broncode kun je inzien door in je e-mail programma de mail te bekijken en bij de optie die "extra" mogelijkheden geeft (zoals groeps beantwoording, doorsturen, afdrukken etc) te kiezen voor "bron tonen". Er zal zich een nieuw vernster openen met de html opmaak van de e-mail. Daarin staan heel veel codes, maar let vooral boven in de e-mail op adressen die afwijken bij bijvoorbeeld "received from" daar moet een bekende naam staan van de afzenden.

VERWIJDER DE VERDACHTE MAIL DIRECT

Neem bij twijfel contact op met afzender. Vraag of ze een e-mail verzonden hebben. Is de mail te verdacht, verwijder deze dan direct. Klink niet op links in de mail en open zeker de bijlages niet. Deze bevatten vaak beduchte virus programma's