Homepage Nieuws-detail Naar een nieuwe generatie ondernemen en ondernemers

Naar een nieuwe generatie ondernemen en ondernemers

Natuurlijk is het je eigen bedrijf als je zelfstandig ondernemer bent. Maar wil dit zeggen dat je er voor alles alleen voor staat of kennis en hulp duur in moet kopen? De nieuwe generatie ondernemers is opgegroeid met samenwerking tussen ondernemers hoog in het vaandel. De oudere generatie leeft nog met de instelling dat iedere andere ondernemer een potentiƫle concurrent is. Hoe ziet deze nieuwe generatie eruit? Wat gaat het nieuwe ondernemen je brengen?

Ik praat niet over leeftijden als het gaat om de nieuwe generatie ondernemers. Het heeft er wel wat mee te maken, maar het gaat voornamelijk over de nieuwe manier van denken. De leeftijdsfactor is altijd een nieuwe generatie en opmerkelijk is het dat juist in de groep van 20 tot 30 jaar heel veel starters zitten.

het nieuwe samenwerkenAls nieuwe ondernemer ga je anders te werk. Je hebt een idee en zoekt anderen om dit idee mee te delen om er samen een succes van te maken. Waar je vroegere partners meestal bestonden uit mensen met (veel) geld om je idee te financieren, zie je nu dat het vooral gecombineerde kennis is die je onderneming de kracht geeft. Tegen financiering wordt anders aangekeken. Dit is geld dat nodig is om het idee verder uit te werken. Het geld komt steeds minder vaak rechtstreeks van een bank. Crowdfunding en zelfs sociaal kapitaal hebben hun intrede gedaan en als nieuwe ondernemer weet je de weg naar subsidies ook gemakkelijk te vinden.

Het nieuwe ondernemen gaat echter verder. Waar vroeger het doel was om een concreet product op de markt te brengen, zien we dat dit veel vaker een ontwikkeling van een idee is. Dat kan door een productiebedrijf opgepakt worden om er een product van te maken, maar het kan ook een dienst aan de eindgebruiker zijn. Ik praat hier over eindgebruiker omdat de lijn tussen B2B en B2C steeds vager wordt.

De oudere generatie van ondernemers kenmerkt zich door het alleen opereren. De samenwerking tussen bedrijven is gericht op eigen gewin en eigen groei. Deze groep vertegenwoordigd nu nog de meeste ondernemers. Ook zit het kapitaal in deze groep. Door alles in eigen hand te willen houden moeten enorm veel investeringen gedaan worden. Het geldelijke vermogen van het bedrijf is enorm. Door de crisis is wel gebleken dat dit juist het grote risico is. Reorganisatie en terug naar de kernonderneming is het gevolg en kost een vermogen. Eigenlijk alleen te financieren met een faillissement of overname door een ander bedrijf.

het nieuwe werkenNieuwe manier van ondernemen

Met de nieuwe manier van ondernemen zal je hier veel minder last van hebben. Je kapitaal zal veelal komen vanuit crowdfunding. Je eigen vermogen zit voornamelijk in het opbouwen en onderhouden van relaties met andere ondernemers. Dit is voor je financiële investeerders een groot risico. Ze moeten niet alleen in je idee geloven, maar ook in jou als persoon. We zien dan ook dat ook de afnemers in een vroeg stadium betrokken worden bij de opzet. Hierdoor neemt het financiële risico voor de “funders” af omdat er al een “markt” ontwikkeld is. Dit laatste is een interessante ontwikkeling.
Je ziet namelijk als nieuwe ondernemer dat je in je samenwerking niet alleen geholpen wordt met de ontwikkeling van je product of dienst, maar dat je door je mede ondernemers en funders ook marktaandeel krijgt. Dat komt omdat je je meer richt op de afnemer: Welk voordeel heeft die bij een bepaald product of dienst en kan een product of dienst van een medeondernemer die meerwaarde verhogen?

Voorbeelden van vernieuwde verdienmodellen

Als je naar franchise, affiliate en netwerkmarketing kijkt, dan zie je dat de relatie opbouw met afnemers de uiteindelijke opzet is. Je onderkent namelijk dat het product of de dienst ook ergens anders ingekocht kan worden, maar door de opbouw van een goede relatie in combinatie met een constante hoge service, wordt het via jou gekocht. Daarnaast is de onderlinge samenwerking tussen ondernemers in deze ondernemersvormen ook gericht op elkaar met kennis en ervaring ondersteunen. Franchise, affiliate en netwerkmarketing zullen volgens mij de komende tijd weer flink in de belangstelling komen te staan.
Via diverse artikelen, webinars en cursussen zullen we je hierover op de hoogte houden.
Wil je nu al meer weten over hoe je op een andere manier kunt ondernemen? Lees dan een van onze e-boeken.

website e-boeken online ondernemen

10 manieren van inkomen

Mijn sociale netwerk

Cursus online ondernemen

 

 

 

Online live webinar over het nieuwe verdienen

Bekijk onze webinar video over het nieuwe ondernemen/verdienen met affiliate marketing hier.
Opname van 3 december 2015. Neem voor aanbieding affiliate cursus even contact met ons op. Dit was een eenmalige aanbieding, maar bij voldoende belangstelling kunnen we kijken of we deze nogmaals kunnen geven: jos.spelde@gmail.com