Homepage Netwerkers-detail Hoe leer je goed viool spelen?

Hoe leer je goed viool spelen?

Mogelijk vind je dit een beetje een raar begin van dit artikel maar ik moest eraan denken toen ik vorige week zaterdag de cursus “online ondernemen” aan het geven was. De cursisten vonden het merkbaar zwaar om zoveel nieuws in twee dagen te leren. Gelukkig bracht dit verhaal verheldering voor ze.

Het verhaal over de viool las ik enkele jaren geleden als voorbeeld in een boek over persoonlijke ontwikkeling. Het ging over een jongen die vioolles kreeg van een zeer begaafde violist.

Direct bij de eerste les was het al flink aanpakken en de leraar had er duidelijk zin in. De leerling ook, maar merkte dat het toch wel erg snel ging. Het huiswerk was pittig, maar de leerling oefende om het zo goed mogelijk te doen. Hij bereide zich goed voor en oefende zodat de leraar trots op hem kon zijn.

Tot zijn verbazing begon de leraar bij de tweede les direct aan een nieuw muziekstuk. Dat stuk was nog pittiger dan het vorige. Het huiswerk was dus ook weer moeilijker, maar de leerling oefende en oefende want hij wilde de leraar niet teleurstellen als die hem zou vragen het stuk te spelen. Ook bij de derde les vroeg de leraar daar niet om en ging gewoon verder met een nieuw stuk.

leren online ondernemenNa de vijfde les werd de frustratie bij de leerling te groot en sprak de leraar er op aan. “Ik denk dat ik maar ga stoppen met de les” zei de jongen tegen de leraar. “Ik heb het gevoel dat ik niet genoeg leer van de lessen, want het gaat mij steeds veel te snel. Ik kan het niet meer volgen”. De leraar keek de jongen aan en vroeg hem het stuk uit de tweede les voor hem te spelen. Het klonk bijna perfect. “Zie hier” zei de leraar. “Ik weet dat ik steeds verder ga met de muziekstukken, maar als we waren blijven oefenen om het muziekstuk uit les één goed te kunnen spelen, dan had je nu dit zo nooit kunnen spelen.” De jongen leerde die dag een wijze les en bleef doorgaan met de viool lessen.

De moraal van het verhaal is dat je soms dingen moet leren waarvan je pas later het nut er van in ziet en kunt gebruiken. Dat was ook het geval met de cursisten afgelopen week. Ze probeerden direct alles te begrijpen en perfect toe te passen. Dat kost enorm veel energie. Ze gaven dat ook aan. Het resultaat is echter nu wel dat ze heel gemakkelijk praten over de basis van online ondernemen en die voor zichzelf goed neer kunnen zetten. Van daaruit gaan ze zich verder ontwikkelen in de richting die ze op willen gaan met online ondernemen. Ze zijn daarmee al verder dan de 90% van de meeste mensen die proberen om met online ondernemen geld te verdienen. Voor hun is de basis het hoogst haalbare en doen daar al jaren over om dat te begrijpen en in te zetten.

Lees het e-boek online ondernemen van Tom Lassing dus niet een keer maar meerdere keren. Ik neem het ook nog regelmatig door.

 

Jos van Spelde