Zelf websites maken en beheren SPECIAL

Zelf websites maken en beheren SPECIAL - website-service-onderneemhetonline

Zelf de controle houden over de kosten. Dat is de reden waarom je websites zelf maakt en beheert. Hiermee kun je heel veel geld besparen en het levert waarschijnlijk ook nog een beter resultaat op.

Samenvatting:
Er zijn drie vormen van websites die geschikt zijn voor het zelf maken en beheren: online website bouwsystemen, Content Management Systemen en Website programmeer software. Als je geld wil besparen en eigen controle wil hebben kies je voor een eenmalig laag bedrag aan kosten maar met voldoende mogelijkheden om later uit te breiden. Maandelijks vaste bedragen voor services lopen erg op in de kosten. Zelf websites onderhouden is eenvoudig te leren met de moderne systemen. Praktijkgerichte hulp is een must om het zelf te kunnen doen. Zelf ontwerpen is mogelijk maar een basis website op laten zetten is beter en bespaart veel tijd. Een zelf gemaakte website kost ongeveer 300 euro eenmalig. Reken voor goede hosting en domeinnaam op 100 euro per jaar.

 

Geschreven door:
Jos van Spelde, mede initiatiefnemer onderneemhetonline en eigenaar van JvS Marketing (jvsmarketing.nl)

 

"Tientallen jaren geleden had ik een website nodig. De enige optie toen was het voor heel veel geld laten maken van een website door een programmeur. Dat geld had ik niet en zou dus niet online hebben kunnen ondernemen. Ik nam daar geen genoegen mee en ging op zoek naar alternatieven. Toegegeven, het was geen gemakkelijke weg, want het betekende dat ik mezelf het programmeren van websites aan moest leren. Met de kennis van nu, zou ik je dat nooit aanbevelen." (Jos van Spelde)

 

We zijn inmiddels vele jaren verder en de techniek heeft zich verder ontwikkeld. De website programmeurs zijn er nog steeds, maar hun werkterrein zit veel meer op de achtergrond. Tegenwoordig maak je gebruik van systemen waar je echt iets aan hebt. Die nemen namelijk het moeilijke werk van je over. Het zijn een soort robots die de website voor jou programmeren. Jij zit zelf aan de knoppen en bedient de robot.

 

In de afgelopen jaren heb ik misschien wel honderd websites zelf gemaakt. Dit met verschillende systemen die mij daarbij hielpen. Zo heb ik enorm veel praktijkervaring op kunnen doen. Dit is nu mijn grote voordeel, maar het heeft mij heel veel tijd gekost om alles zelf uit te zoeken. Mijn advies is om het eenvoudig te houden en gebruik te maken van de ervaringen van anderen. (Jos van Spelde)

 

Wat is mijn visie op de stand van zaken nu?

Momenteel zijn er vele systemen op de markt die je kunnen helpen bij het maken en beheren van je eigen websites. Er zijn drie richtingen te onderscheiden:

  • Online website bouwsystemen
  • Content Management Systemen
  • Website programmeer software

Online website bouwsystemen zijn diensten van IT bedrijven. Het is online software waarmee je vaste structuren aan elkaar koppelt tot een website. Dit werkt super maar heeft als grote nadeel dat het IT bedrijf de volledige controle heeft over jouw website en dus ook de kosten en gebruikte functies. Deze systemen werken met een vast maandelijks bedrag en wil je uitbreidingen, dan gaat je maandbedrag omhoog. Wil je zelf de website overnemen, dan is dit onmogelijk.

Content Management Systemen ofwel CMS zijn gemaakt als beheerprogramma. In theorie zou je hiermee ook zelf een website kunnen bouwen, maar dan komt er al snel weer technische kennis bij kijken. Het is een overweging om een CMS te laten bouwen en het daarna zelf te beheren. (bijvoorbeeld via www.allsites.nl van JvS Marketing)
Bekende CMS zijn Wordpress, Joomla! en Drupal. Ze hebben allemaal dezelfde oorsprong en ken je het ene systeem, dan is het leren werken met een andere variant eenvoudig. Momenteel worden de meeste websites met dit soort systemen opgezet.

Website programmeer software klinkt als iets heel technisch. In de praktijk valt dit reuze mee. Het lijkt veel op een online website bouwsysteem, maar in dit geval heb je zelf de controle over heel veel zaken. Bovendien zijn de kosten voor de software vaak eenmalig en kun je daarmee een onbeperkt aantal website maken en beheren. Voorbeelden zijn Website X5, Adobe, Webcreator.

 

Wat zijn de kosten?

Een online website bouwsysteem begint bij ongeveer 20 euro per maand per website. Dit is inclusief de nodige webhosting en soms ook je domeinnaam. Binnen enkele uren heb je een goed uitziende website online staan. Wil je een webshop daarbij, dan kost het ongeveer 40 euro per maand. Kijk bijvoorbeeld naar de mogelijkheden via Strato (uitleg video website builder)

Zelf websites maken en beheren SPECIAL - img_responsive_q6xm112tCMS (content management systeem) kosten zijn afhankelijk van je uitgangspunt. Laat je een website bouwen, dan lopen de kosten uiteen van zo’n 300 tot enkele duizenden euro’s, afhankelijk van wat je wil, wat een websitebouwer er voor vraagt en de service afspraken. Ga je zelf aan de slag en installeer je de software zelf, dan kun je voor een bedrag van rond de 70 euro per jaar al een website online hebben. Dit vraagt echter wel technische kennis. Zelf de layout aanpassen is een leerproces en een basislayout kost eenmalig rond de 100 euro. Een uitgebreide cursus in CMS is hiervoor nodig.
Een tussenvorm is om de basis layout te laten maken en installeren en daarna de website zelf in te richten en te beheren. Een kleine handleiding CMS is voldoende voor de kennis.
(zie services van www.allsites.nl)

Website programmeersoftware installeer je op je pc of laptop. Kosten voor de software zijn vaak eenmalig. Komt er een nieuwe versie uit, dan betaal je voor de upgrade. Kosten voor dit soort software loopt van 50 euro tot enkele duizenden euro’s. Het verschil zit in de aangeboden opties en extra’s. De duurdere pakketten zijn eigenlijk meer voor programmeurs en IT bedrijven die daarmee de websites en andere toepassing voor hun klanten maken. De goedkopere versies zijn geschikt voor het zelf bouwen en beheren van websites. Tot een bedrag van ongeveer 450 euro heb je prima software om je eigen websites te maken. Hoe goedkoper het pakket des te meer beperkingen. Als je functies nooit nodig hebt, dan is er voor betalen niet zinvol. Website X5 is er en diverse versies. Hiermee kan je de kosten beperken als je niet alle functies nodig hebt. Voor 70 euro koop je de standaard versie, wil je geen beperkingen, dan kies je voor de Professional versie.

 Ik heb enkele tientallen websites voor mijzelf gemaakt met Joomla! en Wordpress. Die gebruik ik als ik weet dat de inhoud van de websites regelmatig aangepast gaat worden of als ik vooraf nog niet precies weet welke functies nodig zijn. Groot voordeel is dat ik ook mijn eigen hosting beheer dus kan ik een onbeperkt aantal website opzetten en proberen.
Sinds twee jaar werk ik daarnaast ook met Website X5 Professional. Dit is website programmeer software. Hiermee kan ik binnen een uur een complete website online zetten met precies de functie erin die ik wil. Vaak betreft dit websites waarvan ik precies weet wat de functies zijn en welke pagina’s ik wil laten zien. Maar ook bijvoorbeeld een online verkoopsysteem van één of enkele producten maak ik met deze software. (Jos van Spelde)

 

Hoe hou je controle over de kosten?

Bekijk vooraf naar wat je wil. Zet dit op papier. Hoe wil je dat je website eruit komt te zien en welke functies heb je daarbij nodig? Kies dan voor een systeem dat je slechts eenmalig geld kost en waarmee je toch zelf de aanpassingen kunt doen.
Laat bij de keuze voor een CMS alleen de basis opzetten, de rest kun je zelf doen. Maak vooraf afspraken over de kosten voor de opzet. Houd in ieder geval de controle over de domeinnaam en koppel deze niet aan een ontwikkelaar of servicebureau. Je kunt dan zelf bepalen waar en bij wie je website gehost wordt.
Kies je voor een website programmeer systeem dan ben je waarschijnlijk het goedkoopste uit en kom je nooit voor verrassingen te staan. Bedenk wel dat je de software moet leren gebruiken. Ik heb dit zelf ook moeten doen. Dit is met een beetje hulp goed te doen. Omdat ik veel vragen heirover kreeg heb ik hierover zelfs een praktische videocursus website x5 PRO gemaakt.

 

Samengevat kostenoverzicht

Online websysteem: maandelijks tussen de 20 en 40 euro. Zou ik niet aanraden vanwege de beperkingen en oplopende kosten (12 x 40 = 480 euro per jaar)

CMS: Laat de basis goed opzetten voor een bedrag van rond de 300 euro. Ga daarna zelf aan de slag om de wijzigingen en uitbreidingen aan te brengen. Reken op 100 euro jaarlijkse kosten voor eigen hosting en domeinnaam. Wil je meerdere websites gaan beheren, kies dan voor een uitgebreidere hosting.

Website programmeer software: Kies voor het Professional pakket van Website X5 dit kost eenmalig 199 euro als je het via de Italiaanse software ontwikkelaar koopt. Bij Nederlandse leveranciers betaal je ongeveer 160 euro. Onderneemhetonline kan Website X5 Professional 12 inclusief de uitgebreide videocursus voor 225 euro aanbieden. Je kunt dan zelf aan de slag en binnen een dag heb je zelf een mooie en functionele website online staan. Je hebt jaarlijks een bedrag van ongeveer 100 euro nodig voor hosting en een domeinnaam. Wil je meerder websites gaan beheren, kies dan voor een iets uitgebreidere hosting.

 

Is een zelfgemaakte website wel goed?

De zelfbouwer en de professionele webbouwer werken met dezelfde systemen. Het verschil zit in kennis en vaardigheden, niet het technische systeem. Met kennis van het technische systeem kan dus veel bereikt worden. Het nadeel van een professionele webbouwer is de betrokkenheid. Zelf weet je heel goed wat de website bezoeker wil en zoekt en kan je flexibel inspelen op veranderingen. Zie een website dan ook als iets wat moet groeien in kwaliteit. Op termijn zal een zelf gemaakte website die voor de praktijk aangepast is, beter scoren dan een professional ontwikkelde website die niet regelmatig aangepast wordt. Dit aanpassen kost geld en wordt daarom niet gedaan.
Voor het leren van de technieken is veel informatie te vinden op het internet. Ook binnen de website club van onderneemhetonline.nl wordt hier aandacht aan besteed.

 

Wat kan onderneemhetonline.nl voor je betekenen?

In de eerste plaats meer info en tips via de onderneemhetonline website club. Met een lidmaatschap van € 10,- per jaar krijg je open en eerlijke informatie en veel tips en ideen voor het zelf maken en onderhouden van je websites.

Als tweede is er het aanbod om website X5 Professional inclusief de videocursus Website X5 Pro aan te kopen voor een eenmalig bedrag van € 225,- incl btw. Besparing ongeveer 30 euro. In combinatie met de onderneemhetonline website club is het eerste jaar lidmaatschap gratis. (waarde 10 euro)

Als derde is er een speciale service voor als je niet direct een bedrag aan kosten uit wilt/kunt geven aan het eenmalig op laten zetten van een CMS. Je betaalt dan een vast bedrag per maand variërend van 10 tot 40 euro afhankelijk van je opzet. Het wordt daarna je eigen website, maar je betaalt deze per maand. Er is geen termijncontract. Ideaal als je een professionele website wil, maar niet direct het geld hiervoor uit wilt/kunt geven. Beheren doe je zelf en hosting is inclusief. onderneemhetonline huur een website service

 

Conclusie

Voor een bedrag van ongeveer 300 euro kun je beschikken over een systeem om zelf websites te maken en te beheren. Je hebt dan zelf de controle over de kosten. Het leren gebruiken van een systeem is te leren, zeker met praktische uitleg dmv voorbeelden.

Maak zelf websites met Website X5 Professional. Koop de software licentie + uitgebreide cursus voor slechts eenmalig € 225,- (bespaar € 29,-).

Klik hier voor de aanbieding en info

Zelf websites maken en beheren SPECIAL - website-x5-pro-12+Zelf websites maken en beheren SPECIAL - allsites-pro-cursus-cr